Elberton

The site for this project is on the outskirts of Elberton, a small South Gloucestershire village located within Bristol’s Green Belt.  Our clients acquired the brown-field site after a previous planning application had been refused. We were approached as local Bristol architects with specialist expertise in working in sensitive, rural locations. Our proposal took its precedent from the farmyard typology prevalent in and around Elberton and provided four generous rural houses.

The central paddock area was retained as the shared focus of the scheme. The house plots were enclosed by long stone boundary walls, which defined the central paddock as a ‘walled garden’ and tied together the two clusters of buildings.

The houses themselves were set out to have the best orientation possible for views and passive solar gains in order to minimise energy use requirements. Externally their form and materiality was inspired by the architectural vocabulary of a vernacular barn.

Internally the houses were generous with double height entrance halls, galleried landings and a range of living spaces of different scales. These included large open plan living / kitchen / dining rooms which addressed the private gardens and smaller snugs with carefully placed windows overlooking the paddock. All houses were well served with practical boot rooms, as expected in countryside dwellings of this scale, and generous amounts of storage. Emmett Russell Architects secured Planning Permission for the development in 2017.